De ‘verkeersregels’ op het water – kent u ze?

Vrijdag 22 juli 2022

Een van de charmes van het wonen in de Heeswijkse Kampen is wel de nabijheid van het water. Wandelend, zwemmend of varend; je kunt er op veel manieren van genieten. Helaas wordt op de plas regelmatig te hard gevaren. Niet iedereen lijkt zich bewust van de overlast die dit veroorzaakt voor mede-watersporters en omwonenden. En dan hebben we het nog niet over de risico’s… Bij de start van het watersportseizoen staan we daarom even stil bij de belangrijkste regels voor het ‘waterverkeer’ op de Heeswijkse Plas.

Snelheid

De maximaal toegestane vaarsnelheid op de Heeswijkse Plas is 6 kilometer per uur. Dit geldt overigens ook voor de (jacht)haven en binnen een strook van 50 meter van de oever in het hele gebied van de Kraaijenbergse Plassen. In het overige gebied van de Kraaijenbergse Plassen mag niet harder dan 9 kilometer per uur worden gevaren.

Vaartuigen

Varen met een waterscooter, jetski, hovercraft of vergelijkbare gemotoriseerde objecten is niet toegestaan. Ook waterskiën of je met een ander object op hogere snelheid door een boot laten voorttrekken, is verboden.

Ligplaatsen

Met een vaartuig mag je alleen een ligplaats innemen op plekken die zijn aangewezen als passanten- of overnachtingsplaats. Afmeren aan de passantensteiger en aan de oevers binnen het gebied is toegestaan tussen 7.00 uur ’s ochtends en 22.00 uur ’s avonds en uitsluitend aan de daartoe bestemde afmeerconstructies.
Die tijdsbeperking geldt niet voor bewoners met een eigen kavel aan het water. Zij mogen hier één vaartuig afmeren met een maximale breedte van 3 meter en een maximale lengte van de oeverlijn in eigendom.

Zwemmen, surfen

Zwemmen en surfen is toegestaan, behalve nabij bruggen en op plekken waar dit expliciet verboden is. Springen of duiken vanaf kunstwerken, bruggen, steigers en/of afmeerconstructies is niet alleen onveilig – het is verboden.

Kinderen op het water

Kinderen mogen ongeacht hun leeftijd varen in een zeilboot of roeiboot van maximaal 7 meter. Degene aan het stuur moet wel bekwaam zijn, wat inderdaad een behoorlijk rekbaar begrip is. Vanaf 12 jaar mogen kinderen in een gemotoriseerd bootje van maximaal 7 meter het water op. Die boot mag dan niet harder kunnen varen dan 13 km per uur! Vanaf 16 jaar word je als volwassene behandeld.
 

Tips & spelregels

  • Houd rekening met anderen die van het water willen genieten, ook zwemmers.
  • Houd je aan de toegestane vaarsnelheid.
  • Spaar natuur en milieu.
  • Ken de reglementen en pas ze toe.
  • Zorg voor de voorgeschreven veiligheidsuitrusting aan boord.
  • Zorg voor een goede verzekering voor je vaartuig.
  • Houd je registratiebewijs, vaarbewijs en legitimatiebewijs bij de hand als dit voor je vaartuig verplicht is.
  • Net als in het gewone verkeer is het advies alcoholvrij te varen. De wettelijke grens ligt op 0,5 promille.


Bron:
2022-R-75 Raadsbesluit Verordening Kraaijenbergse Plassen en Heeswijkse Plas 2022 , Gemeente Land van Cuijk.
Lees hier de volledige verordening.

 

Laatste nieuws

Feestelijke opening freerunbaan zaterdag 2 november

Zaterdag 2 november om 11.00 uur wordt de freerunbaan aan de Bostulp (achter basisschool De Waai) feestelijk geopend met een demonstratie door freerunners en een gratis workshop freerunning voor kinderen van 8 jaar en ouder. Wel even aanmelden! (zie hieronder).

Peiling: Geboortebos in onze wijk - een goed idee?

De gemeente Land van Cuijk heeft in haar Natuurvisie opgenomen dat ze nieuwe natuur wil aanleggen, onder andere in de vorm van geboortebossen. Dit zijn plekken waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen 'Geboortebomen' planten. De gemeente heeft aan de dorps- en wijkraden gevraagd in het eigen gebied de behoefte aan een geboortebos te peilen. Ook zoekt de gemeente geschikte locaties voor een geboortebos. De wijkraad wil graag de mening weten van de bewoners van de Heeswijkse Kampen en heeft hiervoor een korte enquête opgesteld.

Feestelijke start Parkinson Café Land van Cuijk op 7 november

Het Parkinson Café Land van Cuijk is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson(ismen) te maken heeft: patiënt, partner, familielid, mantelzorger en zorgverlener. Het belangrijkste doel is het onderlinge contact met lotgenoten en daarnaast wordt er informatie gegeven over de ziekte van Parkinson. 

Meer nieuws