Energie besparen: dit kun je zelf doen

Vrijdag 22 juli 2022Warmtetransitie

Stijgende gasprijzen, de klimaatdoelstellingen, de geopolitieke ontwikkelingen rondom Oekraïne en Rusland. Hoe je het ook wendt of keert; er is maar één conclusie mogelijk: ons energieverbruik moet omlaag. Al was het maar omdat de kosten voor veel mensen steeds moeilijker zijn op te brengen. We geven een aantal tips waar zowel huurders als woningeigenaren wat aan hebben.

Energie besparen is deels een kwestie van je gedrag veranderen. Maar natuurlijk heb je ook te maken met je woning en de staat waarin die verkeert. Ben je eigenaar van de woning, dan bepaal je zelf welke investeringen je kunt en wilt doen om je huis energiezuiniger te maken. Als huurder ben je op dat punt afhankelijk van de verhuurder. Al wordt er vanuit de overheid via wet- en regelgeving wel steeds meer druk uitgeoefend op verhuurders om werk te maken van energiebesparende maatregelen.

Kun je dan als huurder ontspannen achterover leunen en rustig afwachten tot de verhuurder actie onderneemt? Dat lijkt ons niet verstandig, want dan ben je een dief van je eigen portemonnee. Dit kun je zelf doen om je energieverbruik en daarmee de rekening te verlagen:

  • Via de gemeente schakel je kosteloos een energiebespaarcoach in. De coach maakt een scan van je energiejaarrekening en toetst het gasverbruik aan de norm, rekening houdend met de gezinssamenstelling en het woningtype. Je krijgt advies afgestemd op jouw situatie en tips waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Kijk voor meer info op: www.brabantwoontslim.nl/energiebespaaractie-gemeente-land-van-cuijk
  • Breng folie achter de radiatoren aan.
  • Zet de verwarming niet alleen ’s nachts lager, maar ook overdag als je niet thuis bent of aan het werk bent.
  • Installeer een klokthermostaat, dan vergeet je nooit meer de verwarming lager te zetten.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door LED-verlichting.
  • Voorkom onnodig sluipverbruik: zet apparaten zo veel mogelijk echt UIT en niet op stand-by.
  • Neem liever een douche dan een bad. Gemiddeld verbruik je met een bad tweemaal zoveel water en energie dan met een douche. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de tijdsduur, de temperatuur van het water en of je een waterbesparende douchekop gebruikt.
  • Zorg voor voldoende ventilatie. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid, maar bovendien kost verwarming van vochtige lucht meer energie dan van droge lucht.
  • De meeste was wordt prima schoon op 30 of 40 graden. Draai echter wel drie of vier keer per jaar een was op 60 of 90 graden om de machine schoon te houden.


Woningeigenaar? Check Brabant woont slim!

Brabantwoontslim.nl is het energieloket van gemeente Land van Cuijk. Meld je op de website aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in de gemeente.

Laatste nieuws

Feestelijke opening freerunbaan zaterdag 2 november

Zaterdag 2 november om 11.00 uur wordt de freerunbaan aan de Bostulp (achter basisschool De Waai) feestelijk geopend met een demonstratie door freerunners en een gratis workshop freerunning voor kinderen van 8 jaar en ouder. Wel even aanmelden! (zie hieronder).

Peiling: Geboortebos in onze wijk - een goed idee?

De gemeente Land van Cuijk heeft in haar Natuurvisie opgenomen dat ze nieuwe natuur wil aanleggen, onder andere in de vorm van geboortebossen. Dit zijn plekken waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen 'Geboortebomen' planten. De gemeente heeft aan de dorps- en wijkraden gevraagd in het eigen gebied de behoefte aan een geboortebos te peilen. Ook zoekt de gemeente geschikte locaties voor een geboortebos. De wijkraad wil graag de mening weten van de bewoners van de Heeswijkse Kampen en heeft hiervoor een korte enquête opgesteld.

Feestelijke start Parkinson Café Land van Cuijk op 7 november

Het Parkinson Café Land van Cuijk is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson(ismen) te maken heeft: patiënt, partner, familielid, mantelzorger en zorgverlener. Het belangrijkste doel is het onderlinge contact met lotgenoten en daarnaast wordt er informatie gegeven over de ziekte van Parkinson. 

Meer nieuws