Warmtetransitie: tips om zelf aan de slag te gaan

Dinsdag 22 februari 2022Warmtetransitie

Maakt u zich ook zorgen om de gasrekening, nu de gasprijzen dreigen te exploderen? En zoekt u naar mogelijkheden om uw gasverbruik te minderen? De werkgroep Warmtetransitie van de wijkraad wil wijkbewoners informeren en op ideeën brengen hoe ze hun energieverbruik kunnen verlagen. En dat begint natuurlijk met inzicht hebben in je huidige verbruik. We vroegen Martien Lange, lid van de wijkraad én van de werkgroep, wat hij zelf zoal doet.

Je moet ergens beginnen
“Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag het roer volledig omgooien”, begint Martien. “Je moet ergens beginnen en mijn motto is altijd: ‘meten is weten, gissen is missen’. Om met dat laatste te beginnen: het is een kleine moeite om elke week op een vaste dag de meterstanden van elektriciteit, gas en water te noteren. Excel is daarvoor heel handig. Op die manier zie je voor elektriciteit en water direct of er onverwachte wijzigingen zijn.”

Gas is wat lastiger
“Bij het gasverbruik is dat iets moeilijker, aangezien het weer daar natuurlijk een grote invloed op heeft. Ik maak daarom gebruik van de website mindergas.nl. Je kunt hier je gasverbruik in een bepaalde periode vergelijken met de hoeveelheid graaddagen in diezelfde periode. Je kunt op die manier ook betrouwbaar je gasverbruik over een bepaalde periode vergelijken met dezelfde periode in een eerder jaar. Daarbij rekent de website met ‘graaddagen’ waardoor er rekening wordt gehouden met de invloed van het weer. Op de website van mindergas.nl vind je hierover meer uitleg. Maar het komt erop neer dat je op die manier objectief kunt vergelijken of je gasverbruik veranderd is en wat het effect is van eventuele maatregelen die je hebt genomen.”
 

Lid worden van de werkgroep?

Heeft u kennis van of ervaring met energiebesparing en/of warmtetransitie? Wilt u die kennis en ervaring delen en meedenken hoe we die beschikbaar kunnen stellen aan onze mede-wijkbewoners? Meld u dan aan via warmtetransitie.heeswijk@gmail.com. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. Check ook de pagina Warmtetransitie op deze website onder Werkgroepen.
 

Direct aan de slag? Hier vindt u meer info:

 

7 tips om uw gasverbruik te verminderen

  1. Heel simpel: trek een trui of vest aan, als het wat kouder is.
  2. Sluit ’s avonds de gordijnen, zo houd je de warmte in de kamer beter vast.
  3. Neem een (korte) douche in plaats van een bad. Dit scheelt gas én water.
  4. Ventileer voldoende; vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan droge lucht verwarmen.
  5. Voorkom dat de warmte weglekt: dicht kieren met kit, breng tochtband en tochtstrippen bij ramen en deuren aan en bevestig ’s winters isolatiefolie op enkelglas ramen (als dubbelglas geen optie is).
  6. Houd binnendeuren gesloten (zeker van kamers die niet of op lagere temperatuur verwarmd worden).
  7. Vervang enkelglas door dubbelglas. Woont u in een huurwoning? Overleg dan met de woningeigenaar of hij hierin wil investeren.

Laatste nieuws

Feestelijke opening freerunbaan zaterdag 2 november

Zaterdag 2 november om 11.00 uur wordt de freerunbaan aan de Bostulp (achter basisschool De Waai) feestelijk geopend met een demonstratie door freerunners en een gratis workshop freerunning voor kinderen van 8 jaar en ouder. Wel even aanmelden! (zie hieronder).

Peiling: Geboortebos in onze wijk - een goed idee?

De gemeente Land van Cuijk heeft in haar Natuurvisie opgenomen dat ze nieuwe natuur wil aanleggen, onder andere in de vorm van geboortebossen. Dit zijn plekken waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen 'Geboortebomen' planten. De gemeente heeft aan de dorps- en wijkraden gevraagd in het eigen gebied de behoefte aan een geboortebos te peilen. Ook zoekt de gemeente geschikte locaties voor een geboortebos. De wijkraad wil graag de mening weten van de bewoners van de Heeswijkse Kampen en heeft hiervoor een korte enquête opgesteld.

Feestelijke start Parkinson Café Land van Cuijk op 7 november

Het Parkinson Café Land van Cuijk is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson(ismen) te maken heeft: patiënt, partner, familielid, mantelzorger en zorgverlener. Het belangrijkste doel is het onderlinge contact met lotgenoten en daarnaast wordt er informatie gegeven over de ziekte van Parkinson. 

Meer nieuws