Week van de palliatieve zorg in Land van Cuijk

Zaterdag 12 oktober 2024Zorg & Welzijn

In de Week van de Palliatieve Zorg kunnen inwoners van het Land van Cuijk een afspraak maken bij VPTZ (vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Land van Cuijk - Hospice de Cocon in Sint Anthonis. In een persoonlijk gesprek wordt er meer verteld over dit onderwerp en over het werk van de VPTZ en het Hospice.

Palliatieve zorg – wat is het, en voor wie is het er?

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Denk aan mensen met kanker, COPD, hartfalen en dementie. Het omvat lichamelijke, psychische, sociale en/of spirituele zorg. Deze vorm van zorg kan bestaan naast de reguliere, medische behandeling van de ziekte.

Palliatieve zorg is er óók voor mensen die erg kwetsbaar zijn. Denk aan chronisch zieke ouderen. Zij hebben weliswaar geen levensbedreigende ziekte, maar ze worden ook niet meer beter, en zijn vaak sterk afhankelijk van zorg.

In cijfers uitgedrukt: tweederde van de bevolking heeft in de laatste maanden of jaren van zijn of haar leven behoefte aan palliatieve zorg.

Waarbij kan palliatieve zorg helpen?

Palliatieve zorg richt zich op het leven. Zorgprofessionals die palliatieve zorg verlenen, richten zich dus op wat patiënten nog kunnen. Voorbeelden zijn: 

  • Nog in de tuin kunnen werken dankzij goede pijnmedicatie
  • Kinderen of kleinkinderen naar school kunnen brengen dankzij de juiste hulpmiddelen
  • Minder angstig zijn dankzij een psycholoog of geestelijk verzorger
  • Je gehoord en gezien voelen, dankzij gesprekken met lotgenoten
  • Het doorbrengen van de laatste dagen waar de patiënt dat wil, dankzij goede thuiszorg, deskundige vrijwilligers palliatieve terminale zorg of een hospice.

Wat zijn de voordelen van palliatieve zorg?

Palliatieve zorg is veel meer dan alleen ‘zorg’. Het gaat ook over behandelingen en vormen van begeleiding, ondersteuning en hulp. 

Hoe eerder het wordt ingezet, hoe beter het voor patiënten en hun naasten is. Want in grote lijnen komt het erop neer, dat hoe eerder palliatieve zorg wordt ingezet:

  • hoe beter de ervaren kwaliteit van leven;
  • hoe minder last van depressieve gedachten (over de situatie, over het afscheid nemen);
  • hoe beter mensen rekening houden met de gegeven prognose;
  • hoe minder patiënten kiezen voor een agressieve behandeling;
  • hoe langer men leeft (dankzij de betere symptoomcontrole, in vergelijking met de zorg zónder palliatieve deskundigheid);
  • hoe minder vaak de patiënt in de laatste weken naar het ziekenhuis hoeft;
  • hoe minder kans op niet-passende zorg in de laatste levensfase (o.a. bezoeken aan Spoedeisende Hulp, ongewenste ziekenhuisopnames, overlijden in het ziekenhuis).

Bekend maakt bemind

Helaas weet lang niet iedereen wat palliatieve zorg is, en wat het voor hen kan betekenen. Daarom is er deze Week van de Palliatieve Zorg. Want het wordt tijd dat niemand palliatieve zorg meer misloopt.

In de Week van de Palliatieve Zorg kunnen inwoners van het Land van Cuijk een afspraak maken bij VPTZ (vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Land van Cuijk - Hospice de Cocon. In een persoonlijk gesprek wordt er meer verteld over dit onderwerp en over het werk van de VPTZ en het Hospice.

  • Weet u wat u wilt in de laatste levensfase? Weet u wat mogelijk is?
  • Altijd al eens in een hospice achter de schermen willen kijken?
  • Meer informatie willen krijgen over het werk van onze vrijwilligers in een thuissituatie?
  • Interesse om vrijwilligerswerk te doen, er “te zijn” voor een ander?

Neem contact met ons op en we plannen een afspraak in!
info@vptzlandvancuijk.nl of bel 0485-381927.


(Bron: VPTZ Land van Cuijk/Hospice de Cocon)

Laatste nieuws

Feestelijke opening freerunbaan zaterdag 2 november

Zaterdag 2 november om 11.00 uur wordt de freerunbaan aan de Bostulp (achter basisschool De Waai) feestelijk geopend met een demonstratie door freerunners en een gratis workshop freerunning voor kinderen van 8 jaar en ouder. Wel even aanmelden! (zie hieronder).

Peiling: Geboortebos in onze wijk - een goed idee?

De gemeente Land van Cuijk heeft in haar Natuurvisie opgenomen dat ze nieuwe natuur wil aanleggen, onder andere in de vorm van geboortebossen. Dit zijn plekken waar (groot)ouders met hun (klein)kinderen 'Geboortebomen' planten. De gemeente heeft aan de dorps- en wijkraden gevraagd in het eigen gebied de behoefte aan een geboortebos te peilen. Ook zoekt de gemeente geschikte locaties voor een geboortebos. De wijkraad wil graag de mening weten van de bewoners van de Heeswijkse Kampen en heeft hiervoor een korte enquête opgesteld.

Feestelijke start Parkinson Café Land van Cuijk op 7 november

Het Parkinson Café Land van Cuijk is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson(ismen) te maken heeft: patiënt, partner, familielid, mantelzorger en zorgverlener. Het belangrijkste doel is het onderlinge contact met lotgenoten en daarnaast wordt er informatie gegeven over de ziekte van Parkinson. 

Meer nieuws